Новини та статті

Акції Новини Статті Все

Японська кухня в домашніх умовах

Японська кухня давно перестала бути екзотичною для середньостатистичного українця. Сьогодні важко когось здивувати ролами або місо-супом. Але тим не менше вже багато років вона не перестає бути дуже популярною - японські ресторани і суші-бари завжди повні відвідувачів, а у служб доставки суші в Києві завжди багато замовлень. Єдине, що ще не занадто увійшло в наш звичний ужиток, це приготування страв японської кухні в домашніх умовах.

Мало хто вирішує самостійно скрутити роли або приготувати суші, одні вважають, що це дуже складно і трудомістко, інші - що це затратно і вигідніше замовити їх в ресторані.

Але насправді це не так. Приготування японських страв - це захоплююче заняття, яке наблизить Вас до східної культури і створить на Вашій кухні маленьку Японію.

Основні інгредієнти найпопулярнішої страви японської кухні

Для початку потрібно розібратися в розмаїтті японської кухні - існує багато видів суші та ролів. До того ж вона складається не тільки з суші, а й з інших не менш смачних страв. До найвідоміших і популярним можна віднести наступні - сашимі, маки, урамакі, місо-супи, м'ясо з соусом теріякі, локшина удон та інші. Не дивлячись на хитромудрі назви, всі ці страви легко можна приготувати вдома, а продукти для них знайти в найближчому супермаркеті. Основні продукти, які Вам потрібні для приготування суші та ролів, це:

  • водорості норі;
  • філе свіжої риби;
  • рис для суші;
  • рисовий оцет;
  • маринований імбир;
  • японський хрін васабі;
  • соєвий соус.

Різноманітність страв та їх основні відмінності

Для більш складних ролів, що містять багато інгредієнтів, часто використовують авокадо, огірок, вершковий сир, кунжут та інші інгредієнти. Для того, щоб освоїти процедуру приготування, потрібно для початку розібратися у відмінностях між видами японських холодних закусок. Отже,

  1. Сашимі - це тонко нарізане філе свіжої або слабосоленої риби гострим ножом на слайси. Подається викладеним по колу на тарілку і прикрашеним імбиром.
  2. Нігірі - це маленька овальна грудочка рису, поверх якої акуратно викладений слайс лосося, вугра, креветки або іншого виду морепродуктів. Як варіант можна перев'язати нігірі смужкою норі.
  3. Гункан - це овальна грудочка рису, повністю обгорнута широкою смужкою норі з боків. Зверху на рис викладають ікру летючої риби, лососеву ікру, шматочки риби з вершковим сиром або іншу начинку.
  4. Макі - це найпростіший вид ролів. Вони складаються з норі, рису і одного виду риби в якості начинки.
  5. Урамакі - це роли, вивернуті рисом назовні, а начинка в них знаходитися всередині. Зверху вони можуть бути прикрашені кунжутом, ікрою тобіко або скибочками риби.

Як видно з опису страв, різниця в їх приготуванні в основному в способі подачі, а продукти використовуються практично однакові. Так, для початку потрібно відварити рис для суші, приготувати заправку або використовувати вже готовий рисовий оцет, яким слід просочити рис. Потім потрібно нарізати вибрані інгредієнти для начинки потрібним чином - тонкими слайсами для сашимі, скибочками для нігірі, довгими смужками для ролів. А потім з рису, водоростей норі, риби та інших продуктів зібрати смачні японські страви.

Екзотичний місо-суп

Якщо Ви вирішили здивувати своїх друзів і родичів японським місо-супом, то для його приготування Вам будуть потрібні такі інгредієнти:

  • соєва паста;
  • сухий японський бульйон кундаші (можна замінити звичайним рибним);
  • сир тофу;
  • водорості вакаме;
  • консервовані гриби натяк (можна взяти шитаке);
  • вода.

Для початку підігрійте воду, потім додайте туди соєву пасту, рибний бульйон і доведіть все до кипіння - основа місо-супу готова. Потім візьміть сир тофу і наріжте його невеликими кубиками, додайте до нього сухі водорості вакаме, гриби і залийте все це приготовленої основою. Накрийте суп кришкою і дайте настоятися 3-5 хвилин. За цей час водорості набухнуть і розправляться. Після цього суп можна подавати до столу.

Пам'ятайте, що японська кухня - це не так складно, як може здатися на перший погляд. А приготувати роли самому вдома набагато цікавіше, ніж просто замовити суші з ресторану. Пробуйте, експериментуйте, знаходьте нові смакові поєднання і завжди дивуйте своїх друзів і знайомих смачними й незвичайними стравами!